Prirodno odimljavanje i prirodna ventilacija

 

Glavni zadatak sustava za odvođenje dima i topline (RWA) je što je moguće brže odvođenje dima, topline i otrovnih plinova iz zgrade u slučaju požara i stvaranje sloja s malim udjelom dima u donjem dijelu prostorije. Dimni plinovi se dižu i odvode van kroz prozore i otvore na krovu kao što je, na primjer, svjetlosna kupola za odvođenje dima i topline. Otvori za dovod zraka u području poda omogućuju strujanje svježeg zraka. Zbog principa toplinskog uzgona dolazi do prirodnog odvođenja topline prema gore. Na taj način evakuacijski putevi i putevi za spašavanje dulje ostaju prohodni te se mogu spriječiti ili ograničiti ozljede i materijalna šteta.


Ovaj princip slijedi i prirodna ventilacija kod koje se iskorišteni zrak odvodi prema gore. Optimalni dovod svježeg zraka kroz fasadne prozore omogućuje dobru unutarnju klimu. Zahvaljujući tome raste produktivnost, smanjuje se broj nezgoda i pogrešaka te se učinkovito sprječava pojava opasnosti po zdravlje, primjerice, uslijed stvaranja plijesni. Rezultat: Ugodan i zdrav zrak u prostoriji što rezultira većom koncentracijom, produktivnosti i dobrim osjećajem.


Opremljena odgovarajućim komponentama za odvođenje dima i topline te ventilacijskim komponentama, VELUX Commercial rješenja za dnevno svjetlo postaju pouzdani sustavi za prirodno odimljavanje i prirodnu ventilaciju. Svjetlosne kupole, svjetlosne trake i staklene konstrukcije mogu biti opremljene električnim, pneumatskim ili pirotehničkim napravama za otvaranje radi preventivne zaštite od požara i optimalizacije klime.


Svi VELUX Commercial-ovi sustavi za odvođenje dima i topline (RWA) ispunjavaju zahtjeve za naprave za prirodno odvođenje dima i topline u skladu s DIN EN 12101-2. Naši sustavi Impresioniraju funkcionalnim priborom, modernim dizajnom te velikim izborom upravljačkih elemenata i vrsta pogona.


Uz to, VELUX Commercial kao VdS-certificirani monter sustava za odvođenje dima i topline (RWA) na području Njemačke nudi stručno održavanje vaših sustava za odvođenje dima i topline i ventilacijskih sustava koje obavlja educirano stručno osoblje dostupno putem uključene 24-satne linije za pozive u nuždi uz brzo vrijeme reakcije u slučaju smetnje.

Asortiman proizvoda za prirodno odimljavanje i prirodnu ventilaciju

Svjetlosne kupole


Svjetlosna traka


VENTRIA


Surface Louvre


Façade Air Intake Systems